Wstęp dla studentów Pruszkowskiego Uniwersytetu Dziecięcego
5 października 2024 (sobota) godz. 11:00
Interaktywny wykład
Naukowiec „od kuchni”
Przyjrzyjmy się pracy naukowej od kuchni. Na czym ona polega? W czym naukowiec przypomina kucharza? Jak swoją wiedzę naukową może wykorzystać w domowej kuchni? Podczas wykładu pomieszamy naukowca z kucharzem i co otrzymamy? Niezły bigos! Udowodnimy, że gotowanie ma wiele wspólnego z chemią, fizyką i biologią.
Naukowo dowiedziemy czemu ciasto rośnie a lemoniada bywa wybuchowa. Za pomocą licznych eksperymentów wyjaśnimy szereg niewiadomych. Czemu chemik lubi kapustę i herbatę? Dlaczego świeże mięso jest różowe, a stare zielenieje i brzydko pachnie? Jak działają nasze kubki smakowe i węch? Czy te zmysły można oszukać? Co oznacza, że tłuszcz jest nienasycony? Jak temperatura wpływa na gotowanie? Czemu ogień jest gorący a lód zimny? Na koniec zastanowimy się jak będą wyglądać nasze potrawy w przyszłości i czym jest kuchnia molekularna.
Wykład poprowadzi Agnieszka Podlaska – popularyzatorka nauk ścisłych, doktor nauk biologicznych w zakresie biochemii.
Sala audytoryjna MOK „Kamyk” (parter)